Monday, April 11, 2011

Cucur Jawa



Cucur yang digelakkan dengan panjang & meleret2 oleh en hubby kerana mula2 terlebih air jadi tak jadi kembung tapi jadi lempeng. Setelah diadjust sesedap rasa tangan mencurah tepung & ditambah gula merah terus dari plastik (tak dicairkan), barulah keping2 terakhir menjadi bentuknya, itupun setelah mereka kenyang makan cucur yang tak jadi tadi, jadi adalah balance untuk snap gambar, takpe2, gelakkanlah, lain kali saya buat saya makan sorang2, masa tu saya dah pandai buat sebab dah belajar dari pengalaman, jangan nak mengecek2 ye :P

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
sedikit garam
2 cawan air

Cara-cara :

1. Campurkan gula pasir dan gula merah bersama air, masak hingga mendidih, sejukkan
2. Tuangkan air gula tadi ke dalam campuran tepung gandum dan tepung beras
3. Masukkan garam. Pukul dengan whisk hingga berbuih
4. Peram bater semalaman
5. Ambil sesenduk adunan dan digoreng dengan minyak banyak
6. Balikkan apabila cucur sudah kelihatan kembung di sebelah bawah
7. Angkat cucur apabila bahagian tepi sudah garing
8. Toskan minyak, sedap dinikmati panas2

No comments:

Post a Comment